Proč bychom se měli věnovat klíčení semen

Moudrost starověkých civilizací je dnes aktuální více než kdy jindy. Lidstvo sužují civilizační choroby a i přes značný pokrok v západní medicíně stále roste počet vážně nemocných pacientů. Lidský věk se prodlužuje, ale na úkor jeho kvality, organismus je často opotřebován předčasně a výjimkou nejsou ani typické stařecké choroby ve středním věku. Přísun vitamínu C Obracíme […]

Moudrost starověkých civilizací je dnes aktuální více než kdy jindy. Lidstvo sužují civilizační choroby a i přes značný pokrok v západní medicíně stále roste počet vážně nemocných pacientů. Lidský věk se prodlužuje, ale na úkor jeho kvality, organismus je často opotřebován předčasně a výjimkou nejsou ani typické stařecké choroby ve středním věku.
naklíčené mungo fazole

Přísun vitamínu C

Obracíme se častěji k prastarým duchovním naukám, kdy měli lidé k dispozici přírodní procesy a využívali lépe vlastní intuici. Jednou z významných součástí tohoto procesu bylo i klíčení semen. Nejsilnější tradice dochovaná po tisíce let se stále prosazuje v oblasti dálného východu, tedy Číny, Tibetu, Indie a Japonska. Předností rostlinných klíčků využívali i mořeplavci, kteří tímto způsobem zajišťovali prevenci proti kurdějím – nemoci z deficitu vitamínu C.
Vitamín C byl obecně považován za nedostatkový zejména v zimním období, proto také klíčky luštěnin, obilovin a olejnatých semen a kysané zelí bylo pravidelnou součástí jídelníčku i v Evropě. Tradičním pokrmem, jehož výchozí surovinou byl naklíčený hrách, byla tzv. pučálka, podávaná ve formě pražených semen a klíčků dochucovaných kořením nebo medem.   mungo fazole v misce

Další přednosti rostlinných klíčků

Každé semínko je uzavřenou nádobou cenných živin a je považováno za div světa. Vždyť jen z obyčejného malého ořechu začne růst výhonek, který postupně zesílí, odebírá živiny ze země a vytvoří obrovský statný kmen. Pro prvotní růstovou fázi jsou uvnitř semene všechny potřebné živiny zakonzervovány, a jestliže mají příhodné podmínky, začne uvnitř probíhat biochemický proces přeměny látek. Tím vznikne za přispění enzymů enormní množství vitamínů a spolu s minerály, esenciálními aminokyselinami a stopovými prvky je rostlina využije v prvních dnech. Pro lidský organismus jsou tyto potraviny velmi cenné, zvláště dnes, kdy musíme čelit značnému tlaku v průběhu hektického způsobu života.